EN | BG   Вход | FAQ
Институт Отворено общество - СофияФондация Работилница за граждански инициативиПрограма за подкрепа на НПО в България
Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна
22/04/2016
Градовете Русе, Шумен и Варна се намират на линията на Модерност¬та – пътят на първата в България железница, която е проводник на множество европейски премиери в сферата на икономиката и културата. Железният път свързва Европа с Ориента. Той пренася не само стоки и хора, но и нови общест¬вени отношения, утвърждава Свободното време - категория от всекидневието, непозната за домодерните хора. Еврейските общности в тези градове се превръщат в агенти на промяна¬та за традицията и утвърждаването на единството на градския социокултурен организъм.

 

Това пишат авторите на сборника „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“. Изследването е проведено от екип на Сдружение „Европейски пространства 21“ в партньорство с регионалните музеи на трите града.

 

Проектът цели да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора.

 

Тук можете да изтеглите пълния текст на „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“, материали от мобилната изложба, организирана в рамките на проекта, както и илюстрования образователен сборник на същата тема. 

EN | BG

Институт "Отворено общество" - София
ул. Солунска 56, София 1000, България
телефон: (+359 2) 9306619
факс: (+359 2) 9516348
email: ngoprogramme@osi.bg
web address: www.osi.bg

 

 

  Фондация „Работилница за граждански инициативи“
ул. Енос 7,ет. 6, ап.9, София 1408, България
телефон: (+ 359 2) 9549715
email: wcif@wcif-bg.org
web address: www.wcif-bg.org

 


Общи условия за ползване на сайтовете на ИОО-С  |  Политика за защита на личните данни  |  Политика за бисквитките

 

Powered by Sirma Solutions GSC